Bilharzia
Buiktyfus
Cholera
Dengue
DTP
Filariasis
Gele Koorts
Hepatitis A
Hepatitis B
HIV
Hoogteziekte

HIV

Wat is HIV?

Een HIV-infectie is een besmetting met het HIV-virus. Dit virus dringt het menselijk afweersysteem binnen en beschadigt dit. Hierdoor is het lichaam niet meer beschermd tegen verschillende infecties en ziekten. In een later stadium van de HIV-infectie ontstaat de ziekte AIDS. Het virus wordt door bloed-bloed contact of onbeschermd seksueel contact overgebracht.

Wat zijn de verschijnsel van HIV/AIDS?

Veel mensen die besmet raken met HIV hebben in eerste instantie geen verschijnselen. Sommigen krijgen verschijnselen zoals koorts, hoofdpijn, lusteloosheid en vergrote lymfeknopen in de nek en de lies. Dit gebeurt meestal in de eerste 1 à 2 maanden na de besmetting. De meeste mensen hebben ook na meerdere jaren nog geen verschijnselen. Naarmate de tijd vordert, raakt het immuunsysteem verder verzwakt en wordt iemand gevoelig voor andere infecties. Het is belangrijk te weten dat een heel kleine groep mensen heel lang geen verschijnselen heeft en het virus toch kan doorgeven aan anderen. Het eindstadium van deze infectie is de ziekte AIDS.

Waar komt HIV/AIDS voor?

Het virus komt in alle landen voor: in de westerse wereld nog hoofdzakelijk bij bepaalde risicogroepen zoals drugverslaafden en personen met veel wisselende onbeschermde seksuele contacten. In Afrika, Azië, Latijns-Amerika, Oost-Europa en het Caribische gebied, komt het virus op veel grotere schaal voor onder heteroseksuele bevolkingsgroepen.

Welke maatregelen kan ik nemen om HIV/AIDS te voorkomen?

De enige manier om besmetting met het virus te voorkomen is het voorkomen van risicovol gedrag, zoals het delen van naalden en het hebben van onbeschermde seks. Het gebruik van condooms kan verspreiding van de ziekte voorkomen, maar is niet altijd even betrouwbaar.

Is HIV/AIDS te behandelen?

Door vroeg met een behandeling te beginnen kan de infectie worden afgeremd. Een HIV-infectie wordt behandeld met geneesmiddelen.