Bilharzia
Buiktyfus
Cholera
Dengue
DTP
Filariasis
Gele Koorts
Hepatitis A
Hepatitis B
HIV
Hoogteziekte

Hepatitis B

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een andere besmettelijke virusinfectie van de lever. Besmetting ontstaat door contact met besmet bloed, bloedproducten of lichaamsvocht (sperma en vaginaal vocht). Veel mensen denken dat besmetting vooral door seks plaatsvindt, maar het kan al door een besmet scheermesje bij de lokale kapper, een bezoek bij de manicure of door het hechten van een wondje. Ook kan iemand besmet raken bij het zetten van een tatoeage of een piercing.

Wat zijn de verschijnselen van hepatitis B?

Mensen hebben last van hoofdpijn, buikpijn, lichte koorts en voelen zich moe. Het is daardoor vaak niet echt duidelijk dat het om een hepatitis B infectie gaat; het zou net zo goed een ‘griepje’ kunnen zijn. Later kan de ontlasting lichter van kleur worden en de urine donkerder. Ook de huid en het oogwit kunnen gelig van kleur worden.

Het duurt 2-6 maanden voordat de eerste klachten optreden, maar iemand is vanaf dag 1 een bron van besmetting voor anderen.

Waar komt hepatitis B voor?

In landen waar veel mensen besmet zijn met het hepatitis B virus, is het risico op besmetting groter. Er zijn gebieden in de wereld waar 10-15% van de bevolking hepatitis B heeft.

Welke maatregelen kan ik nemen om hepatitis B voorkomen?

Vaccinatie is de beste bescherming tegen hepatitis B. Of u wel of niet in aanmerking komt voor inenting tegen hepatitis B hangt af van wat u gaat doen tijdens de vakantie en hoe lang u daar blijft.

Is hepatitis B te behandelen?

Acute hepatitis B geneest bijna altijd vanzelf, binnen een half jaar. Een gezonde voeding en leefstijl bevordert de genezing, maar behandeling is meestal niet nodig.

Er zijn verschillende medicijnen die gebruikt worden bij de behandeling van chronische hepatitis B. De behandeling is verschillend per persoon. De specialist bepaalt de behandeling op basis van de leverfuncties, het type virus, de klachten en persoonlijke factoren.