Bilharzia
Buiktyfus
Cholera
Dengue
DTP
Filariasis
Gele Koorts
Hepatitis A
Hepatitis B
HIV
Hoogteziekte

Hepatitis A

Wat is hepatitis A?

Hepatitis A (geelzucht) is een virusinfectie van de lever en is erg besmettelijk. Overdracht vindt met name plaats via besmet water en voedsel, maar kan ook via besmette voorwerpen en handen plaatsvinden. De kans op besmetting neemt toe naarmate de hygiënische omstandigheden slechter zijn. Voedingsmiddelen die besmet kunnen zijn via water of ongewassen handen van de voedselbereider zijn bijvoorbeeld rauwe groenten, fruit, salades, schepijs en schaal- en schelpdieren.

Wat zijn de verschijnselen van hepatitis A?

De meest opvallende verschijnselen van een hepatitis A infectie zijn: algemene malaise, koorts, hoofdpijn, vermoeidheid, gebrek aan eetlust, misselijkheid en braken, pijn in de bovenbuik, diarree, gevolgd door donkere urine en lichtgekleurde ontlasting en vaak een gele verkleuring van de huid en het oogwit (geelzucht).

Waar komt hepatitis A voor?

Overal waar de hygiëne en sanitaire voorzieningen te wensen overlaten bestaat het risico op hepatitis A infectie.

Welke maatregelen kan ik nemen om hepatitis A te voorkomen?

Het hepatitis A vaccin is het beste advies om hepatitis A te voorkomen. Zelf kunt u zorgen voor een goede persoonlijke hygiëne en let goed op met het eten van rauwe groenten, fruit, salades, schepijs en schaal- en schelpdieren.

Is hepatitis A te behandelen?

Er is geen behandeling met medicijnen voor hepatitis A. De ziekte moet haar natuurlijke beloop hebben. Als men zich grieperig voelt en huid, oogwit, ontlasting en urine verkleuren, kan er contact worden opgenomen met de huisarts. Door middel van bloedonderzoek kan de diagnose gesteld worden en worden adviezen geven om te voorkomen dat de besmetting aan anderen wordt overgedragen. Hepatitis A duurt in de meeste gevallen niet langer dan 6 weken.