Bilharzia
Buiktyfus
Cholera
Dengue
DTP
Filariasis
Gele Koorts
Hepatitis A
Hepatitis B
HIV
Hoogteziekte

Gele Koorts

Wat is gele koorts?

Gele koorts is een vrij zeldzame maar ernstige tropische ziekte die wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus komt voor bij apen en wordt door de beet van bepaalde muggensoorten overgedragen van apen naar de mens.

Wat zijn de verschijnselen van gele koorts?

3 tot 6 dagen na besmetting kunnen zich de eerste verschijnselen voordoen. Zo’n 90% van de gevallen verloopt mild. Er is veelal sprake van een grieperig gevoel en lichte temperatuursverhoging. De ziekte kan zelfs verlopen zonder specifieke verschijnselen. In zo’n 10% van de gevallen verloopt gele koorts zeer ernstig.

Waar komt gele koorts voor?

Gele koorts komt uitsluitend voor in Afrika en Zuid-Amerika. Tijdens het regenseizoen en het begin van het droge seizoen is de kans om besmet te worden met gele koorts groter dan normaal.

Welke maatregelen kan ik nemen om gele koorts te voorkomen?

Vaccinatie is de enige manier om tegen gele koorts beschermd te zijn. Het is een zeer effectief vaccin. Om te voorkomen dat gele koorts zich kan verspreiden, stellen sommige landen waar gele koorts voorkomt de vaccinatie verplicht!

Is gele koorts te behandelen?

Tegen gele koorts bestaan geen specifieke geneesmiddelen. De behandeling is enkel gericht op het verlichten van de symptomen.