Bilharzia
Buiktyfus
Cholera
Dengue
DTP
Filariasis
Gele Koorts
Hepatitis A
Hepatitis B
HIV
Hoogteziekte

Filariasis

Wat is filariasis?

Filariasis is een ziekte die wordt veroorzaakt door kleine wormen die zich in uw lymfebanen nestelen. De ziekte wordt van mens op mens overgebracht door muggen.

Hoeveel risico iemand loopt om besmet te raken, hangt af van een aantal factoren. Bij kortdurend verblijf is de kans om de ziekte op te lopen niet groot, maar als u langer blijft of veel gestoken wordt door de muggen kunt u wel geïnfecteerd raken. Het grootste risico op de aandoening lopen mensen die lang in gebieden verblijven waar de ziekte veel voorkomt.

Wat zijn de verschijnselen van filariasis?

Een lichte infectie kan geheel zonder klachten verlopen. De meeste mensen merken weinig van de ziekte, maar in sommige gevallen blokkeren de wormpjes de lymfevaten, waardoor zich vocht in de weefsels hoopt. Door de belemmerde afvoer van lymfe zwelt een arm of been sterk op. Na verloop van tijd wordt de huid dikker en stugger. Dit wordt olifantziekte genoemd. De ophoping van vocht kan zowel bij mannen als bij vrouwen ook optreden in de schaamstreek. Bij mannen kan dat gepaard gaan met een zwelling van de balzak of de penis. Bij vrouwen kunnen de uitwendige schaamlippen sterk opzetten.

Waar komt filariasis voor?

Filariasis komt voor in Afrika, een deel van Zuid-Amerika, Zuidoost-Azië en op de Eilanden in de Stille Oceaan.

Welke maatregelen kan ik nemen om filariasis te voorkomen?

Er bestaat geen vaccin tegen filariasis. Het is belangrijk om te voorkomen dat u geïnfecteerd wordt. Zorg dat u zo weinig mogelijk gestoken wordt:
- bedek uw huid zoveel mogelijk (draag lange mouwen, lange broeken, sokken).
- slaap onder een klamboe.
- smeer onbedekte huid in met een muggenwerend middel dat DEET bevat.

Is filariasis te behandelen?

Filariasis is te behandelen met medicatie. Als u vermoedt dat u filariasis hebt, neem dan contact op met een arts.