Bilharzia
Buiktyfus
Cholera
Dengue
DTP
Filariasis
Gele Koorts
Hepatitis A
Hepatitis B
HIV
Hoogteziekte

Dengue

Wat is dengue?

Dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, is een koortsende infectieziekte die wordt veroorzaakt door het denguevirus. Dit virus wordt van mens op mens overgebracht door de steken van een mug. De mug rust in huis en steekt overdag, met name in de vroege ochtend en de late namiddag. Omdat er meerdere types van het denguevirus zijn, is het mogelijk om meerdere malen dengue te krijgen. Wel is het zo dat men na het doormaken van dengue levenslang beschermd is tegen het specifieke virustype welke deze infectie veroorzaakt heeft.

Wat zijn de verschijnselen van dengue?

Acute koorts, hoofdpijn, gewrichtspijn en vaak uitgesproken spierpijn. Na 3 tot 5 dagen kan een vlekkerige huiduitslag ontstaan. In zeldzame gevallen (minder dan 1%) ontstaan huid- en slijmvliesbloedingen. De kans op ernstige verschijnselen is veel hoger als men al een keer dengue heeft doorgemaakt.

Waar komt dengue voor?

Dengue komt in toenemende mate voor in stedelijke gebieden in het Caribisch gebied, Midden-Amerika, Zuid-Amerika, het Indiase subcontinent, Zuidoost-Azië en tropisch Afrika. Vooral tijdens het regenseizoen kan de ziekte epidemische proporties aannemen. Dengue komt naar schatting bij 0,1 tot 1% van de reizigers voor bij een verblijf van een maand in de tropen.

Welke maatregelen kan ik nemen om dengue te voorkomen?

Er bestaat geen vaccinatie tegen dengue. Het is dus van belang dat u zich beschermt tegen muggenbeten. De muggen, die dengue overbrengen steken overdag. Men dient zich dan ook overdag in te smeren met muggenwerende middelen die DEET bevatten. Tijdens middagrust dient men een muskietennet te gebruiken.

Is dengue te behandelen?

Tegen dengue bestaan geen specifieke geneesmiddelen. De behandeling is enkel gericht op het verlichten van de symptomen.