Bilharzia
Buiktyfus
Cholera
Dengue
DTP
Filariasis
Gele Koorts
Hepatitis A
Hepatitis B
HIV
Hoogteziekte

Cholera

Wat is cholera?

Cholera is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. De ziekte wordt overgebracht via besmet water, dat kan door het drinken van besmet water, maar ook door het eten van rauwe vis die in vervuild water heeft gezwommen of door het eten van groente die in besmet water is gewassen. Ook door contact met ontlasting of braaksel van een patiënt kan men besmet worden.

Wat zijn de verschijnselen van cholera?

Het typische beeld van cholera begint met het acuut optreden van braken en grote hoeveelheden waterdunne diarree. De diarree wordt beschreven als ‘rijstwater’, licht geelgroen met vlokjes, en nagenoeg geurloos. Opvallend is de afwezigheid van ernstige buikkrampen. Zeurende buikpijn en drukpijn komen wel voor.

Waar kunt u cholera oplopen?

Cholera komt voor op bijna alle continenten. In gebieden waar de hygiënische omstandigheden minder zijn is het risico aanzienlijk groter.

Welke maatregelen kan ik nemen om cholera te voorkomen?

Preventie bestaat hoofdzakelijk uit hygiënische maatregelen. Wees voorzichtig met wat u eet en drinkt. Geen rauw vlees, vis, zeevruchten, geen rauwe groentes of salades. Avontuurlijke reizigers die onder primitieve omstandigheden reizen lopen meer risico dan reizigers die verblijven in luxe hotels. U kunt zich ook vaccineren tegen cholera.

Onder bepaalde omstandigheden is vaccinatie noodzakelijk, bijvoorbeeld bij mensen die gaan werken in vluchtelingenkampen. Landen die een vaccinatiebewijs eisen doen dit onder meer om de import van cholera te voorkomen. Er wordt volstaan met een getekende en officieel gestempelde verklaring “cholera medically not indicated”.

Is cholera te behandelen?

De behandeling van cholera is relatief eenvoudig. Cholera wordt behandeld met antibiotica en het aanvullen van het vochttekort. Als u vermoedt dat u cholera hebt, neem dan contact op met een arts.