Bilharzia
Buiktyfus
Cholera
Dengue
DTP
Filariasis
Gele Koorts
Hepatitis A
Hepatitis B
HIV
Hoogteziekte

Buiktyfus

Wat is buiktyfus?

Buiktyfus is een infectie, die wordt veroorzaakt door een bacterie. Besmetting wordt vooral veroorzaakt door inname van besmet voedsel of water.

Wat zijn de verschijnselen van buiktyfus?

Verschijnselen van buiktyfus zijn aanhoudende hoge koorts, algemene malaise, hoofdpijn, verstopping, soms bloederige diarree. In een later stadium kan bewustzijnsdaling optreden en soms uitslag op borst en buik. De ernst verschilt van persoon tot persoon. Zonder behandeling kunnen ernstige complicaties, zoals bijvoorbeeld longontsteking en hersenvliesontsteking optreden.

Waar kunt u buiktyfus oplopen?

In gebieden met minder hygiënische omstandigheden moet rekening worden gehouden met het risico op besmetting met de buiktyfusbacterie. In landen met slechte rioleringssystemen en slechte drinkwatervoorzieningen, zoals in veel (sub)tropische landen, komt buiktyfus regelmatig voor. Vaak is in deze landen de controle op de bereiding van voedsel ook onvoldoende. U loopt in deze landen risico op besmetting.

Welke maatregelen kan ik nemen om buiktyfus te voorkomen?

Manieren om besmetting te voorkomen zijn het zeer goed naleven van hygiënische voorschriften én vaccinatie!
Algemene maatregelen zijn:
- drink gebotteld water en gepasteuriseerde melk.
- kook leidingwater ten minste 5 minuten.
- gebruik geen ijsblokjes en eet geen onverpakt ijs.
- poets de tanden met gebotteld water.
- let op dat alle voedsel goed gekookt of doorbakken is.
- eet nooit rauwe schaal- en schelpdieren.
- koop geen voedsel op straat.
- eet alleen fruit en groente die u zelf geschild en gewassen heeft.
Ondanks alle hygiënische voorzorgen blijft de kans op buiktyfus bestaan. Vaccinatie wordt daarom aangeraden. Of u wel of niet gevaccineerd moet worden is afhankelijk van het land dat u bezoekt en de verblijfsduur.

Is buiktyfus te behandelen?

Buiktyfus is te behandelen. Buiktyfus wordt (bijna) altijd behandeld met antibiotica. Als u vermoedt dat u buiktyfus hebt, neem dan contact op met een arts.