Bilharzia
Buiktyfus
Cholera
Dengue
DTP
Filariasis
Gele Koorts
Hepatitis A
Hepatitis B
HIV
Hoogteziekte

Bilharzia

Wat is Bilharzia?

Bilharzia is een ziekte die wordt veroorzaakt door een worm, de schistosoma.

De larven van deze wormpjes zwemmen vrij rond in schoon, zoet water en kunnen via de huid bij de mens naar binnen dringen. De larven leggen eitjes in het lichaam en deze eitjes kunnen schade veroorzaken aan de lever, nieren en aan de wand van de blaas en darm. Op lange termijn kunnen de gevolgen van deze schade zeer ernstig zijn.

Wat zijn de verschijnselen van bilharzia?

Enkele uren na contact met besmet water ontstaat er een irritatie van de huid en kan er lichte uitslag verschijnen. Deze symptomen verdwijnen weer, maar enkele weken later, wanneer de eitjes geproduceerd worden, kan er hoge koorts ontstaan. De koorts hoeft niet altijd op te treden, het is ook mogelijk dat u zich enkel niet lekker voelt. Wanneer de infectie doorzet, leidt dit tot buikpijn en verschijnt er bloed in de ontlasting en/of urine.

Waar komt bilharzia voor?

U loopt een verhoogd risico in bepaalde rivieren en meren in Afrika, het noorden en midden van Zuid-Amerika, de riviergebieden in het Midden-Oosten en delen van Azië.

Welke maatregelen kan ik nemen om bilharzia te voorkomen?

Er bestaat geen vaccin tegen bilharzia. Het is belangrijk om de volgende maatregelen te nemen:

- vermijd activiteiten in water, zeker als de lokale bevolking daar veel gebruik van maakt, bijv. een ondiep gedeelte van een rivier.
- zwembaden zijn alleen betrouwbaar wanneer het water gezuiverd is en chloor bevat.
- zorg dat uw kleding u beschermt wanneer u toch het water ingaat. Spoel na het zwemmen uw huid goed af met schoon water. Is dat niet mogelijk, droog dan de huid goed af met een ruwe handdoek. De natte kleding moet direct na contact met het water gedroogd worden.
- draag waterschoenen.
- Stromend water (snel) beschermt niet tegen bilharzia.

Is bilharzia te behandelen?

Als u vermoedt dat u bilharzia hebt, neem dan contact op met een arts. Door een bloedonderzoek kunnen antistoffen tegen de parasiet worden aangetoond. Dit onderzoek wordt minimaal 6 weken na het watercontact uitgevoerd. Soms kan men (later) ook de eitjes van de parasiet in de urine en ontlasting terugvinden. Bilharzia is met medicijnen goed te behandelen.